Soonega

Soonega Durélis ehitusplaadid on tugevdatud veekindlusega, sileda ning tiheda pealispinnaga koormusttaluvad puitlaastplaadid.
Oma tehnilistelt näitajatelt on plaadid väga lähedased OSB3 plaatidele, olles seega head asendused objektidel, kus on oluline materjali niiskuskindlus. Plaat paisub niiskuse käes praktiliselt poole vähem kui OSB3 plaat. Soonega Durelis plaatidel on kahel serval sooned ja kahel serval punnid, mis teevad plaatide paigaldamise lihtsamaks.
Plaat koosneb kolmest kihist - keskmine kiht on suuremate laastudega, pealmised peenematega. Laastud pressitakse kokku kõrgel temperatuuri ja rõhu toimel kasutades seejuures siduva ainena karbamiid-melamiin-formaldehüüdliimi. Niiskuskindluse parandamiseks lisatakse veel vaha. Formaldehüüdi sisaldus plaadis on E1 (alla 8mg/100g/m2 plaadipinna kohta).

Plaat ei sisalda fenooli ega isotsüanaate. Mõlemad on ühendid, mille esinemine eluruumide õhus võiks olla võimalikult minimaalne.
Looduhoidlikele inimestele võiks ka huvi pakkuda, et plaadil on lisaks CE märgistusele ka PEFC märgitus, viimane märgib, et tootmisel on lähtutud keskkonnasõbralikust tehnoloogiast (metsade säästev majandamine), samasugune ökoloogiline lähenemine iseloomustab ka kogu tootmisprotsessi.

Kasutuskohad.
  • Katused - aluskatusena bituumenkatuse alla, laudise asemel, katusesindlite aluskatteks.
  • Seinad – sise- ja välisseinte vooderdamiseks, vaheseinteks
  • Laed - laevooderduseks
  • Põrandad
  • Niisked siseruumid - nt. vannitubadeks
  • Betoonivalamistööd – soovituslik kasutusaeg 2 päeva
  • Tarandid
  • Pakendikastid

Paigaldamine.

Transportida ja paigaldada on soovitatav kuivades tingimustes. Välitingimuses ladustamisel tuleb tagada sile aluspind, materjal tuleb katta kilekattega selliselt, et plaatide ja kile vahele jääks õhuruum. Plaate saab kinnitada kruvide, klambrite või naeltega. Plaate on lihtne lõigata kerge lõigata nii pikuti kui laiuti. Naelte või kruvide minimaalkaugus plaadi servast ei tohiks jääda alla 8mm. Plaadid peaks toetuma talale vähemalt 18mm ulatuses. Plaatide vahele peab jätma paisumisruumi (2mm/m kohta) va. sulundühendusega plaadid. Viimistlemisel täita väikesed praod pahtliga, peale lihvimist saab pinda värvida või kinnitada seinakatteid.

Paigaldamine põrandale.

Paigaldada tuleb kuivades tingimustes. Laagide soovituslik vahekaugus 400 - 600mm. Sirge servaga plaadi paigaldamisel põrandale tuleb jätta plaatide vahele paisumisruumi (2mm/m).
Kasutades sulundühendusega plaate, pole vaja enam jätta eraldi paisumisruumi plaatide vahele, küll tuleb aga jätta vahe seina ja põranda vahele arvestusega 2mm/põrandapinna jm kohta.
Väikesed praod võib täita pahtliga. Enne põrandakatete paigaldamist on soovitav põrand lihvida.

Saavutamaks häid tulemusi põranda stabiilsuse ja pikaealisuse osas, soovitame:
  • asetada plaadid põrandale vahelduva asetusega (telliskivimuster)
  • plaadi lühem külg peaks toetuma laagile
  • kasutada sulundühendustes liimi (panna liimi nii soonde ja ka keelühenduse pealmisele küljele)