Kivikatused

Tagasi tootekataloogi 

Tihti räägitakse katusest kui maja viiendast fassaadist. Ja nii see kindlasti ka on. Kuid tuleb tõdeda, et katuse ülesanded on pisut keerulisemad kui seda on tavalisel majaseinal. Vihmasadudele, tuultele ja lumele vastupidamine nõuab õigeid materjale.    Kivikatuseid on ehitatud tuhandeid aastaid. Sellel on ka oma kindel põhjus. Kiviga saab ilmastikukindla, turvalise ja kauni katuse. Katuse toimimisest aru saamine on esimene samm täiusliku katuseni.

Savikivikatus

Klassikaline katusekivide materjal on savi. See on tugev, vastupidav ja looduslik materjal. Ta talub suuri temperatuurimuutusi, ilma ja mikroorganismide ning kahjurite rünnakuid.

Keraamiliste katusetelliste traditsioon Eestis on umbes 700 aastat vana. Kuni 20. sajandi keskpaigani valmistati katusetelliseid käsitsi mõisate töökodades ja põletati primitiivsetes ahjudes. Katusetellis ehk keraamiline katusekivi on aastatuhandeid vana katusematerjal, mis on kaitsnud ehitisi muutuvate ilmastikuolude eest ning on olnud ajalooliselt tähtis materjal tulekahjude leviku piiramisel linnades. Tänapäeval on katusetellisel veel lisaks oluline osa mugava elukeskkonna loomisel. Katusetellis, massiivse materjalina tasakaalustab katusetarindi soojustasakaalu temperatuuride vahetumisel päeval ja öösel. Katusetellis tagab ka hea müraisolatsiooni sademete korral. Katusetellis oma kaalu tõttu vajutab hoone tihedalt kokku ja püsib katusel vähese kinnitusega isegi suurte tormituultega.

Katusekivid on disainitud nii, et vihmavesi või lumi maha jookseks, seepärast peab kivikatusel olema kalle vähemalt 11°, muidu tekib oht, et vesi pääseb katusekivide alla. Miinimumkalle sõltub kasutatavatest katusekividest. Katusetelliste valikus on mudeleid, mida võib kasutada katustel kaldega alates 10º kuni vertikaalsete seinapindadeni välja. Samuti saab katusetelliseid kasutada kumerate, koonuseliste ning ka voolavate pindade katmisel. Eri mõõtudega katusetelliste hulgast leiab sobiva iga suuruse ja keerukusega katusele. Katusetellis säilitab oma algse väljanägemise. Välised mõjud nagu suur temperatuurikõikumine, sademed, õhusaaste, erosioon, korrosioon ja ultraviolettkiirgus ei muuda oluliselt katusetellise väljanägemist. Pigem muutub katusetellis aegade möödudes väärikamaks ja kaunimaks, säilitades oma parimad omadused. Katusetellis on kindlasti oluline argument kinnisvara kõrge väärtuse püsimisel.

Betoonkivikatus

Viimastel aastatel on savile konkurentsi hakanud pakkuma uuem materjal betoon. Katusekivid on disainitud nii, et vihmavesi või lumi maha jookseks, seepärast peab kivikatusel olema kalle vähemalt 11°, muidu tekib oht, et vesi pääseb katusekivide alla. Miinimumkalle sõltub kasutatavatest katusekividest. Kindluse mõttes küsi täpsemalt edasimüüjalt või katusepaigaldajalt.

Äripäev. Betoonkivi kordab keraamilist odavamalt - Lae alla.

Zoom
Munk-nunn katusetellis
Zoom
S-kivi, naturaalpunane
Zoom
Palema Sinine katusetellis
Zoom
Palema Punane katusetellis
Zoom
Carisma Grafiit katusetellis
Zoom
Est-Stein Protector katusetellis
Zoom
Nortegl katusetellis
Zoom
Palema Antiik katusetellis